De fem innovative startup-virksomheder mødtes med 15 maritime fyrtårnsvirksomheder til et todages sprint i Frederikshavn. Det kom der mange spændende muligheder ud af.
Næste generation satellitkommunikation, elektrolyse og lagring af energi, energioptimering af ventilation ombord, et nyt stabilisator-system og en app, der kan give viden om sikkerhed og arbejdsmiljø på skibe. Det er nogle af de spændende projekter, som årets fem Maritime Stars arbejder med og vil udvikle gennem det ni måneder lange forløb, hvor de får sparring og mulighed for konkret samarbejde med nogle af Danmarks førende maritime virksomheder.
På det første fælles-arrangement, som netop er afviklet hos MAN Energy Solutions i Frederikshavn, fik de fem Maritime Stars en kort introduktion til de 15 fyrtårnsvirksomheder, hvorefter der var speed-dating, hvor stjernerne mødte otte udvalgte fyrtårne til et kvarters møde. På grund af corona-situationen foregik nogle af møderne online, mens andre var fysiske. Begge former viste sig meget effektive.
”Det var utroligt, så meget deltagerne fik ud af det på så kort tid. Alle var her for at afsøge muligheder og potentiale, og den meget stramme tidsplan betød, at alle høflighedsfraser og small talk blev sprunget over og man gik direkte til emnet. Det var deltagerne glade for, og der blev allerede på dagen aftalt mange opfølgende møder,” siger projektleder Allan Hejslet, MARCOD, der var ansvarlig for afviklingen.
Port of Frederikshavn var ny fyrtårnsvirksomhed i projektet, og adm. direktør Mikkel Seedorf Sørensen var glad for dagens møder og for at give alle deltagere en rundvisning på den store havneudvidelse. Han siger: ”Jeg er imponeret over resultatet af det første års Maritime Stars-forløb og glæder mig til at være med. Hvis vi kan bistå nye virksomheder med erfaring og eksekvering af strategi på baggrund af den proces, vi har været igennem, så vil vi gerne det.”
MAN Energy Solutions, der stillede sine konference-faciliteter på havnen i Frederikshavn til rådighed for arrangementet, er fyrtårnsvirksomhed for andet år i Maritime Stars. Senior Manager Lars Henrik Hejlesen begrunder deltagelsen således:
”Vi har en strategi, hvor vi tager ansvar for at standse klimaforandringerne og møde 2050-målsætningen om Co2-neutralitet, ligesom vi ønsker at udnytte nye digitaliseringsteknologier til gavn for vores kunder og den samlede ressourceanvendelse. En global virksomhed som vores er ikke nødvendigvis gearet til at udvikle alle nye teknologier. Til gengæld kan vi, med vores netværk og organisation, forædle og brede løsninger samt ny teknologi ud i stor skala. Derfor vil vi gerne i kontakt med start-up-virksomheder, som måske sidder med fremtidens løsninger og derfor tager vi aktiv del i Maritime Stars.”
Næste skridt i Maritime Stars-forløbet bliver at arbejde videre med de etablerede kontakter samt at etablere advisory boards i Stars-virksomhederne med de rigtige personer fra fyrtårnsvirksomhederne og disse netværk.
Se mere om projektet: www.maritimestars.dk
Fakta om Maritime Stars:
Maritime Stars er et landsdækkende, treårigt iværksætterprogram, der skal sikre innovation og udvikling i den maritime branche. Maritime Stars er drevet af MARCOD og finansieret af Industriens Fond samt EU’s Socialfond. Maritime Stars havde første forløb i 2019 med fem start up’s. Tilsvarende forløb skal køre i 2020 og 2021. Det er gratis for deltagerne at være med – et forløb har en anslået værdi på mindst 200.000 kr. pr. deltagende start up. 20 fyrtårnsvirksomheder med indgående kendskab til den maritime branche stiller sparring, viden, rådgivning og tid til rådighed for deltagerne. Et Maritime Stars-forløb kører fra april til december og munder ud i en vækstplan for deltagerne.
Fakta om MARCOD
MARCOD er et maritimt brancheudviklingscenter og klyngesekretariat, som støtter udviklingen hos små og mellemstore maritime virksomheder i den nordjyske maritime klynge. MARCOD arbejder med netværksudvikling, maritim forretningsudvikling, forskning og vidensdeling, kvalificeret arbejdskraft samt branding. MARCOD driver endvidere Scale-up Denmark og Maritime Stars vækstprogrammerne for den maritime branche i DK. MARCOD er etableret ultimo 2010 MARCOD er organiseret som en fond og har base i Frederikshavn med satellitkontor på Aalborg Havn. Centret har otte ansatte og er sølvcertificeret i henhold til EU’s fælles klyngeinitiativ ECEI. MARCOD er i 2020 støttet af Den Europæiske Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
For yderligere kontakt:
Christine Lunde Direktør, MARCOD Mobil 2332 0332
Allan Hejslet Projektleder, MARCOD Mobil 3013 3043
Thomas Hofman-Bang Adm. direktør, Industriens Fond Mobil: 40 38 82 02
Vi er på udkig efter iværksættere med produkter, løsninger og koncepter, der kan bruges i den maritime branche. Dit CVR-nummer må højst være tre år gammelt, hvis du da har et. Har du endnu ikke et CVR-nummer, forventer vi, at du får et i løbet af projektet. Du må gerne søge ene mand eller kvinde, men vi anbefaler, at I er flere på holdet, så I også er flere om at rykke.
Nej. Ikke nødvendigvis. De gode ideer og opfindsomme løsninger kan sagtens komme fra helt andre brancher. Du kan finde inspiration i de temaer, som branchens fyrtårne har udpeget som interessante. Og har du en fabelagtig ide i en helt anden retning er du velkommen til at søge på lige fod med alle andre. Der skal bare være en klar relation eller mulighed for at afsætte dit produkt til den maritime branche.
Ja! Vi søger de bedste kandidater fra hele Danmark. Hvor du er født, bosat og har trådt dine barnesko betyder intet.
Ja. Hvis din ide er god nok, og du bare mangler det sidste skub ud af havnen, kan du godt deltage, selvom du er helt ny som iværksætter. Vi forventer dog, at de fleste deltagere vil være relativt modne og klar til at vokse. Og at de mere etablerede iværksættere vil få mest ud af at deltage i programmet. Men alle er velkomne til at søge, uanset hvor langt de er nået.
Det aftaler I selv. Du bliver matchet med et af branchens fyrtårne, som træder til som mentor for dig. I nogle tilfælde giver det måske mening, at du får adgang til nogle af deres faciliteter eller data. I andre tilfælde er det måske bedre at få et skrivebord stillet til rådighed på deres kontor. Vi hjælper jer med at aftale et forløb, der giver mening for både fyrtårn og iværksætter.
Vi tror på, at vi kan skyde genvej til fremtiden ved at hjælpe iværksætterne godt ind i den maritime branche. De etablerede virksomheder er nysgerrige på iværksætternes ideer og opfindsomme løsninger og kan træde til med en hånd i ryggen i den svære opstartsfase. MARLOG arbejder for at styrke den maritime branche. Og ved at arbejde sammen på tværs kan vi alle bidrage til at skabe vækst og arbejdspladser i det Blå Danmark. Derfor.
Klik på knappen, så kontakter vi dig.
Vi lukker for ansøgere den 1. marts 2021 og vurderer løbende de ansøgninger, vi får. Jo før du søger, jo bedre er dine chancer for at komme med.
Først finder vi de 8-10 ansøgere, som vi tror mest på. Finalisterne skal præsentere deres ide foran et panel af erhvervsfolk og fyrtårne fra den maritime branche, der på forhånd har modtaget og læst deltagernes ansøgning. Finaledagen er den 18. marts 2021. Her får de udvalgte finalister 10-12 minutter til at fortælle om deres koncept, og bagefter stiller panelet uddybende spørgsmål. Når dagen er forbi, vælger vi op til fem deltagere af dette års træningsprogram.
Programmet løber fra april til december. Undervejs deltager du sammen med de andre ambitiøse iværksættere i tre faste sprints, der klæder dig på i forhold til det at vokse som forretning. De tre sprints foregår over to dage hver og hostes i samarbejde med en af projektets fyrtårnsvirksomheder. Der vil være fokus på:
Derudover får du:
Når programmet slutter i december måned, er din virksomhed udviklet til næste trin, og du har en fiks og færdig vækstplan for din virksomheds videre forløb.
Maritime Stars er finansieret af EU’s Socialfond og Industriens Fond. MARLOG og de deltagende fyrtårnsvirksomheder bidrager med tid og ekspertise. Og det skal du også gøre. Det koster dig ingen penge at deltage, men du lægge mindst 280 timer i projektet i de ni måneder, det varer. Det svarer til 31 timer om ugen, som du skal registrere løbende.
Så venter du til næste år. Vi gentager forløbet i 2022. Og proceduren er den samme hvert år: Udvælgelsen løber fra januar til marts. Træningsprogrammet løber fra april til december. Hvert år med fem nye iværksættere.
© 2021 Maritime Stars – Alle rettigheder reserveret